Czym czyścić wyposażenie kuchni?
Nie można czyścić dowolnymi detergentami sprzętu i wyposażenia, który ma kontakt z żywnością. Właściwości bakteriobójcze to nie wszystko, bardzo ważna jest nietoksyczność. Nie bez powodu nie myjemy naczyń domestosem, tylko używamy specjalnego biodegradowalnego płynu. Jest dużo specjalnych środków, które są nietoksyczne, ale wykazują działanie bakteriobójcze. Bardzo ważne jest utrzymanie w odpowiedniej czystości noży i desek, które mają kontakt z mięsem - najgorsze bakterie bytują własnie na resztkach z mięsa. Ważna sprawa - jesli odkamieniamy czajnik, używajmy środków do tego przeznaczonych, ponieważ w tym wypadku bardzo łatwo o wypadek.
Definicja przemysłu spożywczego
Przemysł spożywczy ? dział gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia, takich: jak mięsne, mleczne, czyli nabiałowe, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe itp.
W skład tego przemysłu wchodzą: rzeźnie, zakłady przetwórstwa rybnego i mięsnego, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, gorzelnie, browary, młyny, wytwórnie soków i przetwórstwo warzywniczo-owocowe, zakłady cukiernicze oraz tytoniowe.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przemys%C5%82_spo%C5%BCywczy
O czystości w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz