Kuchnia francuska - każdy kucharz musi coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.
Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.
Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. burgery z indyka przepis
Polecam również blog kulinarny
burgery z indyka przepis - tekst jest OK
Jeśli mowa o przepis na burgery z indyka to wspomnę też o innych źródłach.
Jeśli mowa o blog kulinarny to wspomnę też o innych źródłach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz