Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Ale NIE MOŻNA utożsamiać tego z kuchnią polską.
Nasze tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej wyjątkowości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.
Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. hummus z ciecierzycy
Znazlazłem także przepis na hummus
hummus pasta też jest ciekawie opisany temat
Na ten temat napisali także na ciecierzyca przepis
W temacie hummus pasta warto poczytać również pozostałe informacje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz