piątek, 14 lutego 2014

O kuchni francuskiej

Jedzenie to przyjemność. Brzmi, jak następny cytat a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz częściej o tym zapominają. burgery z indyka przepis

I jedzą po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). W miejscach, gdzie je się dla przyjemności, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są zdrowsi i bardziej zadowoleni. Tak jest chociażby we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą wielu innych kuchni narodowych, do łatwych i nisko kalorycznych się nie zalicza. Dużo wina, deski tłustych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A mimo tego - Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich nacji. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, tłustych
dań, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi jak przepis na zawał. A działa dokładnie odwrotnie - choroby serca i układu krążenia występują we Francji dużo rzadziej, niż w innych państwach. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Moim zdaniem podejście do jedzenia, brak pośpiechu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".

Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!W temacie burgery z indyka przepis warto poczytać również pozostałe informacje. burgery z indyka przepis - też dobry burgery z indyka przepis - tekst jest OK burgery z indyka przepis - tekst jest OK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz